Melnais ķiploks

Melnais ķiploks ārēji atgādina vecu, piedegušu ķiploka sīpolu. Taču tā galviņām piemīt pikanta seivorija garša ar patīkamu sīrupa pieskaņu un smalku mājienu uz sojas mērci, kas kopumā rada sarežģīto «umami» garšu.

Melnais ķiploks, nemitīgi atrodoties noteiktā temperatūrā un mitrumā, palielina polifenola līmeni tajā. Tādējādi, tam ir daudz stiprāka antioksidantu iedarbība, nekā parastajā ķiplokā. Pie tam, melnais ķiploks nezaudē savas labās īpašības. Sakot vairāk, antioksidantu skaits melnajā ķiplokā ir gandrīz trīsreiz lielāks, nekā baltajā. Tika izpētīts, ka antioksidantās spējas troloks-ekvivalents (TEAC) melnajā ķiplokā ir 38 mkmol/g, bet baltajā – 13 mkmol/g. (pēc Nutrition Research and Practice, 2009).